ROHATEC




     V pátek odpoledňa 14. 12. 2018 sme zajely zazpívat vedle,  kúsek za koleje, do městečka Rohatca. 
Pozvla nás paní Homolová, předsedkyně Spolku pro zdravotně postižené občany v Rohatci.











     Zazpívaly sme sadu folklorních písniček, přidaly sme aj scénku s Jozéfkem a potom sme předvédly starodávný adventní zvyk, kerý sa už aj z Ratiškovic pomály začíná vytrácat.  Je to nosení Panny Marie na nocleh. Při tem psaní mňe ide myšlenka, že by bylo dobré příští rok nosit Pannu Mariu aj do rodin do domů, né enom na pódium, jako ukázku folklorní tradice. Aby sa ty naše zvyky udržaly živé, opravdové a né v jevištním provedení. Snáď sa nám to příští rok podaří. 

      Po vystoupení sme si poslechly proslov místního pana starosty Jarmila Adamce. Zaujal nás krásnýma slovama, básničkú a milým přístupem ke všeckým kolem, tož sme sa sním aj daly vyfotografovat na památku.

 
 Potom Bohďu napadlo, že sa zajdeme podívat do místní kavárny. Po chvilce přemýšlání a váhání, esli ano nebo né, sme tam vyrazily. 




     Paní majitelka Vanda byla velice překvapená , když sme sa tam objevily v krojách.  Pozvala nás na aperitiv a ukázala nám kavárnu aj vinárnu. 




     Za to sme jí zazpívaly slovácké písničky aj koledy, rozlúčily sa 
a nasedly do hasičského mikrobusu. Přejely sme koleje a byly sme doma.
     Bylo to pěkné páteční odpoledňa. Hřál nás z teho dobrý pocit a možná aj tá štamprla z kavárny a eště rúža v ruce, kerú sme si odvážaly na památku z vystúpení. 



Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.