PREZENTACE REGIONŮ, MĚST A OBCÍ MORAVY - OBEC RATÍŠKOVICE




     Hned druhý deň po natáčání do telvize sme sa vydaly už podruhej do Brna. Zasej sa jelo do Palácu šlechtičen prezentovat Ratiškovice v dvojhodinovém pořadu. Jely děcka, chlapé, Ženušky, nekolik párú z Ratiškovskej Doliny a CM Náklo.
     Oproti minulému vystoupení sme vézly větší kufry s krojama a eště aj velké krabice ze svačinú (chleba, řízek, oharek) a pitím. Každá sme si napiglovala inačí kroj, aby sa v něm předvédla na krojovej přehlídce. A bylo sa opravdu na co dívat. Od pracovních krojů přes všední, polosváteční a sváteční až po parádní, obřadní a aj svatební a zimní kroje.



     Dokonca aj dětské varianty krojú byly k vidění na klukoch Tomečkových (ti sa stihli přesléct eště aj do zimních) a Amálce Mokrej, kerá šla "po bílu".





     Lidka byla v rúžovej delince, etamínových rukávcách a etamínovej zamotávce s okovú drndulú. Jak sa chodí na Boží Tělo a na svatby nebo na primicije.


   Jitka šla v růžovem stejnokroji (jupce kanafasce) a světlej zástěře, tak, jak dodnes chodí eště pár tetiček v nedělu do kostela.





























     Danka v parádním kroji - nakulmovanej štofce, dvojích rukávcách - spodních vapérových a vrchních etamínových podšitých, v etamínovém obojku a čepci s malovanýma mašlama. Tak sa dá jít na hody, na Cyrilka, na biřmování a další velké svátky.














































  Jana byla v delince, modrém fěrtúšku a etamnových rukávcách , zamotávce a okovej drnduli - svátečním kroji do kostela, na svátky a aj k muzice.










     Laďka předvédla historickú variantu kroja svátečního, kerý má delší sukně,  néni tak naškrobený a rubáč nemá čipky. Měla plátěné rukávce vyšité černým, k temu obojek, satynku, černý starodávný fěrtúšek, okovů drndulu a na hlavě malý turecký šátek zavázaný pod bradu.







    
     Irenka si dala květovicu - sváteční sukňu naskládanú na rubáči žehleném "na bále", etamínové rukávce a modrý fěrtúšek. Na hlavě etamínovú zamotávku a okovú drndulu.


























     Radka šla v sametovém černém stejnokroji, černém fěrtúšku a černém turečáku, jak sa chodí na smuteční příležitosti, např. pohřby.



































  Dáša byla v sametovej plyšovej kanafasce, vyvazovaném fěrtůšku a kožúšku, obojku a velkém tureckém šátku vázaném okolo pod bradú dozadu - po zimňu. Eště sa stihla přesléct jednů, a to do krásnej zelenej jupky, etamínovej zamotávky,  když čelipa svoju céru, nevěstu, do čepca.







Bohdanka šla v parádím kroji - nakulmovanej páskovej delince, modrém fěrtúšku, etamínovém obojku a v sametovej kacabajce, na hlavě měla čepec s vyšívanýma mašlama.
Je to další zimní varianta kroje v mírnéj zimě nebo na podzim, když su u nás hody.Když už je zima velká, doplňuje sa přehozením vlňáčku.



     Zuzka předvédla všední kroj - plátěné rukávce, obyčejnú plátěnú kordulku, kanafasku satynku, vapérový károvaný šátek, háčkovanú drndulu a modrú zástěru.  Tento kroj je u Ženušek nejčastěji oblékaný pro svoju jednoduchosť, krásu a oblíbenosť.


      Další modele předvédli mladí z krúžku Ratiškvská Dolina. Ulrika, a Dáša v obřadních drúžkách
 - zelené sukně rozhoděné na nakulmovaných rubáčkoch, vyvazovaný fěrtoch, rukávce vyšité s obojkem modrým a černým a hlavy upravené v drúžení. Lukáš, Tomáš a Zdeněk měli parádní kroje chlapské - vyšité nohavice s kapesníčkem, košele podšité a vyšité černým a modrým, parádní kordulky s mašlú, klobúky s kosárkama.





 Eště jednu variantu  ukázala Lenka -  kroj sváteční - na rožky uvázaný turecký šátek, oková drndula, přesrukávce (vyšité baně černým), obojek, kulmovaná pávovica  a vyvazovaný fěrtúšek.










A samozřejmě tá nevěsta Klárka v černej sukni rozhoděnej na nakulmovaných spodničkách, etamínovém fěrtůšku, etamínových podšitých rukávcoch, na hlavě věneček z myrty, pozděj byla začepená.













     Tomáš z CM Náklo předváďal třaslavice a všední košelu, kordulku, vyšitů zástěru a klobúk s kosárkama -  dvoma kohútíma pérama.


     Chlapé ze sboru byly ve variantě - všecí stejní.  Modré nevyšité nohavice s řemeněm, plátěné všední košele, kordulky a klobúky - už bez kosárkú, enom s malú voničkú z krušpánku. Moc jim to pasovalo.







 





  Děcka šly v obyčejných plátěných kanafaskách, košelkách a zubíčkových zástěrkách s lackem.












 A cimbálka Náklo předvédla kromě muziky také všední kroj -  plátěné košelky a červené kanafasky, holky si vzaly modré kordulky a byly střapaté - bez pokrývky hlavy.


Čtvrtek v Brně nám utékl rychle. Večer sme sa vracali všecí unavení dvoma autobusama zasej dom.

Odkaz na fotky od J. Hanáka http://www.ratiskovice.com/fotografie/2015/vystava-ratiskovice-palac-slechticen-brno-27-8-2015-foto-j-hanak/

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.